Smedemester Valdemar Emil Theodor Knagh med værksted i Allersgade 6, er den første ejer af Emdrup Mosevej 13. Han ejer denne matrikel 700, men er ikke på noget tidspunkt registreret på denne adresse. Han har som så mange andre tidligt opført træhus i baghaven og benyttet grunden som kolonihave/sommerhus. Som det fremgår af skøderne nedenfor sælges grunden 2 gange i 1924/25, senest til karetmager Poul Andersen, der får bygget rigtig villa på grunden i 1932.
John fra EM 10 har fra en ældre pensioneret kollega modtaget nedenstående historie:
Min bedstefar Valdemar Knagh havde i en ung alder overtaget sin fars, Theodor Knagh, smedje i Allersgade på Nørrebro nær Runddelen. Theodor blev trykket ihjel af en hest og døde tidligt fra kone og en større børneflok, hvoraf min bedstefar som den ældste (vist nok 20 år) overtog ansvaret for den samlede familie og dermed også smedjen, som på det tidspunkt var ret stor med flere svende.
Theodor havde fået bygget en typisk Nørrebro etageejendom med smedjen i baggården, hvor stort set hele familien boede og hvor jeg nåede at komme som barn. I dag er huset revet ned og grunden udnyttet til en lille park/legeplads.
Som sagt havde de en grund i Emdrup, og efter hvad jeg mener, om sommeren altså en hest gående i engen, der hvor der nu er idrætsanlæg. Tidligt om morgenen hentede Valdemar så hesten, spændte den for vognen og kørte ind til smedjen i Allersgade for at passe sit arbejde. ..
Dengang var der jo masser af heste og vogne på Nørrebro, men der blev snart færre og færre og engang i 30-erne opgav han smedjen, blev ansat som smed dels på bryggeriet Hafnia og siden på Kastrup glasværk
Valdemar Knagh købte jo Emdrup Mosevej 13 i august 1918. Men han fik ikke bygget rigtigt hus. Han boede på det tidspunkt og i begyndelsen af 1920'erne i Baldersgade, og flyttede først i den sidste del af 1920'erne tilbage til Allersgade 6, hvor også værkstedet lå.
Men han byggede som mange andre i denne udstykning et træhus i baghaven - og har tilbragt somre (formentlig sammen med konen og barn/børn) i dette træhus. Og så er der naturligvis dyrket frugt og grøntsager.
Han var i øvrigt dirigent på foreningens første rigtige generalforsamling, som blev indkaldt og afholdt 14 dage efter stiftelsesgeneralforsamlingen, som blev holdt på grundene 3. november 1918.
Han solgte grunden i 1925 - og i skøderne fra denne handel og den næste i 1926 står netop nævnt, at der på grunden er et træhus/lysthus. Det nuværende hus blev bygget i 1931/32 - og på et tidspunkt er træhuset/lysthuset overgået til at være hønsehus/dueslag. Helle, EM 13 har set dette i sin barndom i 1950'erne ved besøg hos den daværende ejer og da hendes far arvede huset.
Fra diverse tidligere folketællingsregistre har jeg kunnet se, at Theodor Knagh døde i 1908, - og Valdemar har på det tidspunkt været 22 - og var ældste søn. Det viser sig, at har haft 3 ældre søstre - men i hvert fald den ældste af disse (og måske alle 3?) har været halvsøstre. Og så kan det ses, at han netop har haft mange yngre søstre.